Rólunk

Kik vagyunk?

A Nemzetközi Ügyek Nemzeti Demokratikus Intézete (NDI) egy Washington DC-ben működő, nonprofit, pártoktól független szervezet, amely partnerségben dolgozik szerte a világon a demokratikus intézmények, folyamatok, normák és értékek megerősítése és védelme érdekében, hogy biztosítsa a jobb életminőséget mindenki számára. Az NDI hiszi, hogy minden embernek joga van egy olyan világban élni, amely tiszteletben tartja a méltóságát, biztonságát és politikai jogait – és ez alól a digitális világ sem kivétel.

Az NDI-n belül a Demokrácia és Technológia csapata egy olyan globális digitális ökoszisztémát igyekszik előmozdítani, amelyben a demokratikus értékek védelmet élveznek, támogatják őket és virágozhatnak; a kormányok átláthatóbbak és befogadóbbak; és minden állampolgár fel van hatalmazva arra, hogy felelősségre vonja kormányát. Ezt a munkát a digitális ellenállás mellett elkötelezett aktivisták globális hálózatának támogatásával, valamint a partnerekkel az ehhez a kézikönyvhöz hasonló eszközök és erőforrások terén való együttműködés révén végezzük. Munkánkról többet megtudhat weboldalunkon, ha követ minket a Twitteren, vagy megkereshet minket közvetlenül a [email protected] címen. Mindig örömmel hallunk Öntől, és válaszolunk a csapatunkkal és a kiberbiztonsággal, technológiával és demokráciával kapcsolatos munkánkra vonatkozó kérdésekre.

A Nemzeti Demokratikus Intézet logója

Szerzők és Köszönetnyilvánítás

Vezető szerző: Evan Summers (NDI)

Közreműködő szerzők: Sarah Moulton (NDI); Chris Doten (NDI)

A Kézikönyv kidolgozásához szeretnénk különösen köszönetet mondani szakértő külső lektorainknak, akik értékes visszajelzésekkel, szerkesztésekkel és javaslatokkal láttak el bennünket a tartalom összeállítása során, többek között: Fiona Krakenburger, Open Technology Fund; Bill Budington és Shirin Mori, Electronic Frontier Foundation; Jocelyn Woolbright, Cloudflare; Martin Shelton, Freedom of the Press Foundation; Dave Leichtman, Microsoft; Stephen Boyce, International Foundation for Electoral Systems; Amy Studdart, International Republican Institute; Emma Hollingsworth, Global Cyber Alliance; Caroline Sinders, Convocation Design + Research; Dhyta Caturani; Sandra Pepera, NDI; Aaron Azelton, NDI; and Whitney Pfeifer, NDI.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a Szervezetbiztonsági (OrgSec) Közösség által kifejlesztett és karbantartott fantasztikus kézikönyvekért, útmutatókért, munkafüzetekért, képzési modulokért és egyéb anyagokért. Ez a kézikönyv úgy készült, hogy kiegészítse ezeket a mélyrehatóbb anyagokat, és a kulcsfontosságú tanulságokat egyablakos, könnyen áttekinthető forrásban egyesítse azon civil társadalmi szervezetek számára, amelyek kiberbiztonsági tervet szeretnének kidolgozni.

Amellett, hogy közvetett ihletet merítettünk a közösség által összeállított számos csodálatos forrásból, közvetlenül másoltunk hasznos nyelvezetet néhány meglévő forrásból, valamint ebben a kézikönyvben, különösen az Electronic Frontier Foundation Surveillance Self Defense Guide és a Tactical Tech Holistic Biztonsági kézikönyvéből, valamint egy sor magyarázatot a Demokrácia és Technológia Központtól és a Sajtószabadság Alapítványtól. Az alábbi szakaszokban találhat konkrét hivatkozásokat ezekre a forrásokra, pedig teljes hivatkozásokat, szerzőket és licencinformációkat találhat erőforrások oldalát.